Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Työn iloa luodaan yhteisvoimin

Lisätty 16.10.2015

Työn iloa luodaan yhteisvoiminTyön iloa luodaan yhteisvoiminTyöhyvinvointi on jokaista työelämässä olevaa henkilöä kiinnostava ja koskettava ilmiö. Kaikki ihmiset haluavat olla onnellisia elämässään ja arjessaan. Koska työ lohkaisee useimman meidän arjesta ison palan, ei ole yhdentekevää millaisessa työyhteisössä me tuon ajan käytämme. Työelämässä olevat haluavat viihtyä työssään ja olla energisiä ja iloisia niin työpäivänä kuin sen jälkeen.

 

Jos organisaatiossa on perusasiat kunnossa, voi pienikin oivallus ja konkreettinen toiminnan muutos vaikuttaa ihmisten viihtyvyyteen ja työn ilon syntymiseen päivittäisen työn lomassa. Työn iloa luodaan yhteisvoimin, ihmisten välisissä vuorovaikutustilanteissa. Jopa tervehtimisellä on suuri merkitys ilon ilmapiirin luomisessa. Mikään yksittäinen koulutuspäivä tai pikkujoulu ei kuitenkaan korvaa tai korjaa heikosti johdettua organisaatiota. Jos pohja on tehty huonosti, on sille turha yrittää rakentaa hienointakaan kakkua kimaltein ja kuorrutuksin.

 

Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus edistää työn iloa

Työn ilon ylläpitämistä ei tulisikaan nähdä irrallisena toimintana, vaan osana arkityötä. Jokainen tavallinen kohtaaminen on mahdollisuus edistää työn iloa ja hyvinvointia. Se, että vaikkapa hymyilet työtoverisi kohdatessa, kysyt kuulumisia ja pysähdyt kuuntelemaan toista aidosti ja läsnäollen, luovat positiivista ja arvostavaa ilmapiiriä. Tärkeintä ilon luomisessa on oma asenne. Ympäristöä on helppo tulkita monella tapaa ja joskus tulkintamme voivat estää meitä näkemästä tilanteita selkeästi. Se, että vältät negatiivissävytteisiä tulkintoja tilanteista, asettaudut toisen asemaan ja tarjoat vaikkapa auttavan kätesi, ovat pieniä askeleita kohti työssä syntyvää iloa.

 

"Hymyileminen on parhaaksi minulle ja parhaaksi muille" - Obinna Obieze

Olin eilen Filosofian Akatemian järjestämässä Sisukas Suomi –tapahtumassa ja samalla tuoreen Sisu - tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvän tekemisestä –kirjan julkistamistilaisuudessa ja inspiroiduin vahvasti esillä olleiden asiantuntijoiden kuin myös kirjassa olevien ihmisten tarinoista. Obinna Obiezen, 32-vuotiaan helsinkiläisen siivoojan, tarina on yksi kirjan koskettavista sisutarinoista ja se tuo esille sisukkuuden lisäksi myös sen, miten me itse voimme omilla pienillä teoilla ja valinnolla luoda edellytyksiä hyvälle, mielekkäälle elämälle. Suomeen kymmenen vuotta sitten tullut Obieze kertoo päättäneensä jo ensimmäisestä työpäivästä lähtien hymyillä kaikille. ”Hymyileminen on minulle tietoinen päätös: se on parhaaksi minulle ja parhaaksi muille”, Obieze kertoo kirjassa. Kun Obieze menee uuteen siivouskohteeseen, ensimmäinen tehtävä hänellä on tutustua paikkaan ja ihmisiin. Obiezen mukaan tervehtiminen on ihmisten kanssa toimeen tulemista. ”Se on yhtä normaalia kuin hampaiden pesu”, hän toteaa.

 

Kun tunnemme olomme turvalliseksi ja hyväksytyksi, uskallamme olla auki itsellemme ja toisillemme

Emilia Lahti, positiivisen psykologian asiantuntija ja sisututkija, puhui Sisukas Suomi –tapahtumassa myös siitä, miten paljon me voimme oppia toisiltamme, kun pysähdymme kuuntelemaan. Kun tunnemme olomme turvalliseksi ja hyväksytyksi, uskallamme olla auki itsellemme ja toisillemme. Ja tästä on mielestäni kyse myös työssä viihtymisessä ja työn ilon kokemisessa. Lahden mukaan sisuuntuminen, itsensä ylittäminen, mahdollistuu kannustavien ihmisten ja hyväksyvän, rakkaudellisen lämmön avulla - ja minä uskon, että näillä samoilla aineksilla rakennetaan myös hyvää työyhteisöä.

 

Työyhteisön kehittäminen kuuluu kaikille. Työhyvinvointiin tarvitaan työnantajan ja työntekijöiden yhteinen tahtotila luoda hyvä työpaikka ja edistää hyvää työelämää. Esimiehen tulisikin ottaa työn ilon luominen tavoitteeksi yhdessä työntekijöiden kanssa. Vaikka kukaan ei voi luoda ja ylläpitää yksin työn iloa, voi jokainen tehdä jo niitä pieniä konkreettisia tekoja. Obiezen sanoja lainatakseni: "Minulle olannainen kysymys ei ole se, miksi olisin iloinen, vaan se, miksi en olisi iloinen."

 

Lue lisää Intovaattorin Reseptillä Naurua - työnilon valmennuksista, jotka edistävät positiivista ilmapiiriä ja vahvistavat rakentavaa vuorovaikutusta.

 

Luodaan yhdessä positiivisempaa työelämää!