Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Millaisen tartunnan sinä aiheutat ympäristössäsi?

Lisätty 04.10.2015

 

Millaisella mielellä sinä olet ollut tänään? Murahditko huomenet väsyneenä kumppanille hampaiden välistä? Ohititko lehdenjakajan nopeasti tervehtimättä rapussa? Entä puristitko kätesi nyrkkiin ja annoitko hartioiden painua kasaan bussin jättäessä sinut kyydistä? Vai suukotitko sittenkin puolisoasi hellästi, katsoit postimiestä suoraan silmiin hymyillen ja suoristit ryhtisi heittäen rempseät ylävitoset toisen mattimyöhäisen kanssa bussipysäkillä ja otit reilun annoksen raitista ilmaa odotellen seuraavaa kulkupeliä?

Ilo tarttuu helposti, kuten myös kiukku ja alakulo. Ei siis ole yhdentekevää, kenen seurassa aikaamme vietämme ja toisaalta minkälaisen tartunnan aiheutamme itse toisiin. Vaikka emme voi aina valita seuraamme, meillä on kuitenkin onneksi olosuhteista riippumatta mahdollisuus vaikuttaa omaan suhtautumiseemme suhteessa itseemme ja ympäristöömme. Sanotaan, että mieli on kuin lihakset tai fyysinen kunto – oikeanlaisella, pitkäjänteisellä työskentelyllä se muuttuu, kehittyy, voimistuu ja paranee.

 

Suun kääntäminen hymyyn on aivoillemme viesti siitä, että hyvin menee!   

 

Keho ja mieli toimivat myös kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Kehossa näkyy niin mielen alakuloisuus ja kiukkuisuus kuin mielen rauha ja iloisuus. Samoin kuin voimme treenata mieltämme on kehommekin onneksi kehityskelpoinen kaveri! Kehon voi opettaa käyttäytymään stressaavassakin tilanteessa ikään kuin tuntisimme vaikkapa iloa ja olisimme onnellisia. Kehon voi opettaa myös nauramaan. Meillä on siis kaikki mahdollisuudet vaikuttaa siihen, millaista tartuntaa ympäristöömme levitämme!

 

 

Entä jos riittää, ettemme ota itseämme liian vakavasti ja annamme naurun raikua?

 

Me määritämme elämämme suunnan lukemattomilla pienillä päätöksillä, joita teemme päivittäin. Entä jos se riittää, ettemme ota itseämme liian vakavasti, pidämme karusellin pyörimässä ja annamme naurun raikua? Entä jos kasvatamme nauruherkkyyttämme ja lisäämme iloa arkeemme opettelemalla vaikkapa nauramaan ilman syytä? Hyvin yksinkertainen ja kehollisesti konkreettinen harjoitus on hymyillä, vaikka juuri nyt ei hymyilytä. Voit laittaa kynän poikittain suuhusi ja puristaa sitä takahampaiden välissä antaen suupieliesi samalla nousta kohti poskipäitä. Kun hellität, hymy voi nousta kasvoillesi kuin itsestään!

 

Strategisesti oikein sijoitettu hymy voi jopa muuttaa kokonaisen ihmisjoukon päivän merkittävästi paremmaksi. Jos tapaat päivittäin vaikkapa paljon ihmisiä, saatat piristää välillisesti jo varsin suuren joukon päivää iloisella asenteellasi. Hymy nimittäin tarttuu.

 

Sanonta kuuluu: Hymyile ja maailma hymyilee kanssasi. Tässä on perää, uskallan näin väittää! Laitetaan siis suupielet korviin, vaikka kynää purren!