Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kuopion satamatorilla maisteltiin kalaherkkuja ja kerrottiin innostavia tarinoita

Lisätty 18.09.2015

Satama kutsuu!Satama kutsuu!Kuopiossa oltiin viime viikonloppuna aivan intona – ja muustakin kuin kalasta! Omaa ammattitaitoa, osaamista ja innostusta ei tarvitse peitellä. Kun rohkeasti annetaan tilaa ja mahdollisuuksia innostua, syntyy myös innovaatioita ja menestystarinoita.

Kävin haastattelemassa Kuopion satamatorilla järjestetyillä Kalamarkkinoilla kauppiaita, jotka tekevät työtään sydämellä ja suurella innolla ja kuulin tarinoita, jotka ansaitsevat tulla jaetuiksi!

Aito kohtaaminen jää mieleen 

Laulava kalakauppias valloittaa asiakkaan sanoilla ja sävelillä

 

Tältä mieheltä sujuu niin klassinen laulu kuin kalakauppa - Ilkka Rissanen, Mätitalo, SyvänniemiTältä mieheltä sujuu niin klassinen laulu kuin kalakauppa - Ilkka Rissanen, Mätitalo, SyvänniemiIlkka Rissanen perusti Syvänniemellä toimivan Mätitalon vuonna 2001. Sitä ennen hän toimi kalankasvatuksen tutkijana Suomen Kalankasvattajaliitossa sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa. Nyt takana on jo 14 vuotta yrittäjänä. Mikä sai tutkijan siirtymään kalatiskin taakse? Vastausta ei tarvitse pitkään odottaa. ”Minulle on tärkeintä saada tehdä työtä, jossa viihtyy. Työn pitää olla vaihtelevaa ja monipuolista – ja haluan olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa”, Rissanen sanelee.

 

Rissanen tituleeraakin itseään pilke silmäkulmassa Suomen parhaaksi laulavaksi kalakauppiaaksi. Mies on harrastanut kaksi vuotta klassista yksinlaulua ja hän yhdistääkin laulun ja kalanmyynnin sujuvasti. Jos asiakas näyttää empivän, Rissanen laulaa koskettavan klassikon valloittaen potentiaalisen asiakkaan puolelleen. Rissaselle työssä on tärkeää myös rentous ”täällä voi olla silleen, kun haluaa, milloin mitenkin”, hän lohkaisee myyntipisteensä takaa hymyssä suin tarjoten kalamaistiaisia uteliaasti tuotteita tutkivalle naiselle. Epäilemättä tämä mies valloittaa yhden jos toisenkin asiakkaan puolelleen hyväntuulisella, rennolla ja asiantuntevalla olemuksellaan. Vaikka täällä ollaankin tekemässä kauppaa, Rissasen mielestä tekeminen ei saa olla liian vakavaa. ”Kaupan molemmille osapuolille pitää jäädä kohtaamisesta hyvä mieli”, mies tuumaa. Tämä mies on valloittanut ainakin minut puolelleen - tätä on työnilo parhaimmillaan!

 

Taivassalosta tulevan Pirjo Salosen bravuuri on maustesilakatTaivassalosta tulevan Pirjo Salosen bravuuri on maustesilakatUuden syntyminen vaatii luovuutta, rohkeutta ja aitoa innostusta omasta osaamisesta

 

Toisen tiskin takaa löytyy toimelias nainen, Pirjo Salonen, joka asettelee silakkarasioita myyntipöydälle tottuneeseen tapaan. ”Olen ollut Kuopion Kalamarkkinoilla alusta asti, nyt taitaa olla jo 23. tai 24. vuosi”, Salonen toteaa. Myyntipöydällä on pitkä rivi erilaisia maustesilakoita – tarjolla on niin sitruunapurjosilakkaa, Agricolan yrttisilakkaa, yrttivalkosipulisilakkaa kuin perinteisempää sinappisilakkaa. Silakasta näyttäisi olevan moneksi!

 

Taivassalosta Kuopion satamatorille tullut kauppias kertoo ajautuneensa alalle miehensä, jo kolmannessa polvessa kalastajana toimineen Reima Salosen, vanavedessä. Salosten vahvuus on kalajalosteet, lähinnä erilaiset maustesilakat. ”Tämä työ on opittu vähän niin kuin kantapään kautta”, rouva Salonen myhäilee. Mikä sitten Salosta innostaa työssään? Asiakkaiden tarpeiden tyydyttäminen, oman osaamisen, tietotaidon ja kokemuksen hyödyntäminen ja mahdollisuus kehittyä työssä pitävät Salosen kiinni silakassa. ”Ja ne uudet reseptit! Kaikki reseptit tehdään ja kehitellään meillä itse!”, Salonen jatkaa intoa äänessään. Myyntipöytä puhuu puolestaan. Tämä nainen on eittämättä inspiroitunut työstään ja haluaa jakaa silakan ilosanomaa myös savolaisille. Mutta hetkinen, eikös Kuopio ole tunnettu muikuistaan? ”Kyllähän sitä aluksi mietittiin, että ostaako savolainen muikkukansa ollenkaan silakkaa. Mutta uteliaasti ja rohkeasti tänne mukaan vaan tultiin – ja todettiin, että ostaahan se!” Niinpä, uskallus ottaa riskejä, kokeilla jotain ennennäkemätöntä sekä haastaa itseään ja ympäristöä voi tuottaa menestystarinoita! Ja sellainen on silakan läpilyönti Savossa!

 

Jokainen peli täysillä – ja sydän mukana!

 

Peter Wistbacka Saaristomarjat Ky:stä on pitkänlinjan kauppiasPeter Wistbacka Saaristomarjat Ky:stä on pitkänlinjan kauppiasPeter Wistbackan yrittäjätaival on pitkä. Wistbacka aloitti mansikkatilallisena jo vuonna 1987. Sittemmin mansikat vaihtuivat tyrniin. Takana on mittava määrä ajokilometrejä, markkinoita ja kauppapaikkoja. Tämän miehen matkoilla voisikin hyvin soida tutusta laulusta muotoillut sanat ”Tänään ollaan Kuopiossa, huomenna en tiedä missä..” Onneksi matkassa on Peterin lisäksi myös toinen suvun miehistä, Sture Wistbacka. Jos toiselta suunta hukkuu, toinen pitää auton kurssissa. Mutta mikä miehiä innostaa nousemaan auton rattiin ja pakkaamaan myyntipöydän, purnukat ja pullot kerta toisensa jälkeen kyytiin? ”No, tietysti tyrni. Se on pääasia!”, miehet lohkaisevat nauraen lähes yhdestä suusta. ”Ja toki täällä tapaa kivoja ihmisiä”, jatkaa Sture.

 

Ismo Apell ja Sture Wistbacka näyttävät tyrnin voiman!Ismo Apell ja Sture Wistbacka näyttävät tyrnin voiman!

 

Sture on itse ollut aiemmin K-kauppiaana ja eläkkeelle jäätyään hän lähti serkkunsa matkaan ja osallistuu nyt aktiivisesti markkinoille Saaristomarjat Ky:n nimen alla. ”Minulle on tärkeää olla ihmisten kanssa. Ihmisten kohtaaminen on se juttu tässä”, Sture kertoo hymyssä suin.

 

Tovin juteltuamme en voi kuin ihailla tämän miehen aktiivisuutta ja positiivista elämänasennetta. Sture on monessa mukana. Hän on hypännyt yli 250 laskuvarjohyppyä, käy laulutunneilla, soittaa viulua, mökkeilee, viettää aikaa lapsenlapsien kanssa – ja tuomaroi pelejä. ”Oli kyse sitten jalkapallokentällä tuomaroinnista tai kauppiaan työstä, on jokainen kohtaaminen pelattava täysillä ja sydän mukana. Samanlaista ihmisten palveluahan se on, olit sinä sitten lihatiskillä tai nurmikentällä – asiakaspalvelua sydämellä”, Sture täräyttää ja ojentaa tyrnilusikkaa maistettavaksi. Sturen resepti oman innostuksen löytämiseen ja ylläpitämiseen arjessa onkin ”Seiso omilla jaloillasi ja tee sitä, mistä nautit ja mitä haluat!” Peukutan tätä täysillä!

 

Unelmat on tehty elettäviksi

 

Keijo Leskinen edustaa Kala Lappi Oy:tä hymyssä suin - hyvän tuotteen äärellä on helppo hymyillä!Keijo Leskinen edustaa Kala Lappi Oy:tä hymyssä suin - hyvän tuotteen äärellä on helppo hymyillä! Erään toisenkin myyntipöydän takana eletään todeksi tätä Sture Wistbackan ajatusta. Vaikka on vasta aamun ensimmäiset tunnit, Kala Lappi Oy:n myyntipöytä täyttyy maistiaisia haikailevista ihmisistä. Nappaan itsekin yhden suupalan kylmäsavulohta – ja se vie kielen mennessään! Tiskin takana häärää hymyssä suin Keijo Leskinen, Kala Lapin Itä- ja Pohjois-Suomen myyntiedustaja, joka alkaa kertoa innostuneesti Kala Lapin syntyhistoriasta ja erinomaisista tuotteista – yhden miehen unelman toteutumisesta.

 

Tämän yrityksen sydän ja sielu on innokas kalamies Vesa Lappi, joka päätti 50-vuotta täytettyään heittää verkkonsa kokonaan uusille vesille. Harva meistä uskaltaa siihen, mitä Lappi teki – hän myi menestyvän yrityksensä ja lähti toteuttamaan omaa unelmaansa täysin eri alalla. Kone Lappi Oy ja miehen innovaatio ExcaDrill-kaivukoneporalaite saivat vaihtua verkkoihin ja siimaan, kun Vesa sai eräällä kalareissullaan idean omalla menetelmällä valmistettavasta lohesta. Vaikka Kala Lappi Oy perustettiin vasta vuosi sitten, työllistää yritys Kuopion kupeessa Toivalassa jo kuutisenkymmentä henkilöä – ja tuotteille on jo kysyntää Espanjasta ja Italiasta aina Japaniin asti. Keijo kuvaileekin yrityksen valteiksi niin paikallisuutta kuin ammattitaitoista, innovatiivista ja innostunutta tiimiä – kaikki ovat mukana täysillä ja kaikkien osaamista ja kokemusta arvostetaan. Harvassa työpaikassa päivä aloitetaan kuulumisia vaihtaen ja leppoisasti työhön virittäytyen yhteisellä aamupuurolla – yhteiseen hiileen puhaltaminen tuottaakin tulosta!

 

Tori tilana luovuudelle, innostumiselle ja unelmien toteuttamiselle

Ismo Apell innostuu kalastuksen lisäksi elämästä Kuopion satamatorillaIsmo Apell innostuu kalastuksen lisäksi elämästä Kuopion satamatorilla

 

Päivän haastattelukierros tuo hymyn huulilleni. Kuopiossa ollaan todellakin aivan intona – ja muustakin kuin kalasta. Omaa ammattitaitoa, osaamista ja innostusta ei tarvitse peitellä. Kun rohkeasti annetaan tilaa ja mahdollisuuksia innostua, syntyy myös innovaatioita ja menestystarinoita – ihmisen kokoisia, rehellisiä ja aitoja.

 

Pääsen lopuksi jututtamaan myös tapahtumassa markkinaisäntänä toiminutta Ismo Apellia, joka itsekin tunnustautuu kalamieheksi. Nyt kalastuksen ja kulinaristen nautintojen lisäksi Ismo virittelee verkkoja myös Kuopion satamatorin ylle Kuopion Sataman Kehittämisyhdistys ry:n nimissä. Näiden verkkojen tarkoituksena on saada Kuopion satamatori entistä elävämmäksi. Tänä viikonloppuna tori on ainakin täynnä elämää - ihmisiä ja tarinoita, jotka innostavat ja inspiroivat.

 

Tori toimii mitä parhaimpana luovuuden, innostumisen ja innostamisen - unelmien toteuttamisen - tilana!

 

Teksti Mari Lämsä, kuvat Tom Hätinen